Wattbike en WattCycling partner van TRI HARD series

 In nieuws

Sinds 2015 zijn Wattbike en WattCycling partner van de Amsterdamse Triathlons (inmiddels TRI HARD). We geven je tips en inspiratie om jouw triathlon nog beter af te leggen en te beleven. Ook faciliteert Wattbike een Warm up-Area bij alle triathlons van de TRI HARD Series. Kom langs voor een warming-up om goed voorbereid aan je race te beginnen, of om gewoon even te kletsen over fietsen, de Wattbike en jouw triathlon!

We wensen je veel succes en sportplezier.

Eerste wedstrijd: tips voor ervaren en beginnende triatleten

Komend weekend begint het triathlonseizoen met de Bosbaan triathlon. Waarschijnlijk heb je behoorlijk wat kilometers gezwommen, gefietst en hardgelopen. Of deze eerste triathlon van 2019 nou ook jouw eerste triathlon is of niet, in deze blog geven we je aan het begin van ‘het seizoen’ een aantal praktische tips voor elk onderdeel.

Zwemmen

Ongetwijfeld zullen de laatste tien minuten voor de start en de eerste vijf minuten van het zwemonderdeel erg chaotisch verlopen. Iedereen wil het beste plekje bij de zwemstart claimen en als een raket vertrekken. Als zwemmen jouw beste onderdeel is en je bent een geoefende triathleet, ga hier dan gerust in mee en oefen vrijdag nog een paar keer de start. Probeer eens om de eerste 30 meter elke drie of vier slagen te ademen i.p.v. elke twee slagen, zo heb je minder kans op een tik tegen je brilletje. En regelmatig naar voren kijken om te zorgen dat je de goede koers aanhoudt.

Ben je een minder geoefende zwemmer, zorg dan dat je uit het gedrang blijft. Ga in de tweede of derde ‘startrij’ liggen zodat de kans een stuk kleiner is dat iemand over je heen probeert te zwemmen. Probeer zo snel mogelijk in een voor jou makkelijk ritme te komen waarbij je op jouw eigen niveau efficiënt zwemt en geen energie verspilt. Zaterdag zwem je in de Bosbaan, je hebt dus geen keerpunten om even uit te rusten of juist extra af te zetten. Een lange zwemslag geeft je een constante zwemsnelheid. Verspil niet te veel energie met je benen, die heb je hard genoeg nodig bij het fietsen en lopen!

Wissel zwemmen-fietsen

De eerste wissel van de triathlon is erg belangrijk. Ben je fit en heb je dit vaak geoefend, laat hier dan niet onnodig tijd liggen. Loop in stevig tempo naar het Parc Fermée en zorg dat je precies weet waar jouw fiets staat. Eerst moet je wetsuit uit (dat is voor sommigen een flinke klus, maar wees gerust: oefening baart kunst), daarna direct je helm opzetten, nummerband omdoen met het nummer op de rug en snel naar de uitgang van het Parc Fermée. Ben je minder geoefend neem hier dan geen risico om fouten te maken. Beginnende triatleten kunnen even duizelig zijn na het zwemmen en rennen naar de fiets kan dan een hele opgave zijn. Doe het dan even wat rustiger aan. Eenmaal op het fietsparcours kan je dan weer tempo gaan maken.

Fietsen

Het fietsonderdeel is uiteraard het favoriete onderdeel als je afgelopen winter op de Wattbike hebt doorgebracht. Dit is het onderdeel dat het langst duurt en is daarom erg belangrijk. Een kleine achterstand van het zwemmen is op de fiets makkelijk goed te maken. Let op dat je je fiets bij het plaatsen in het Parc Fermée alvast op het juiste verzet zet zodat je direct na het opstappen snelheid kunt maken. Heb je weinig ervaring zorg dan dat het verzet niet te zwaar is zodat je makkelijk kunt vertrekken. Meer ervaren triatleten kunnen hun fietsschoenen met een elastiekje aan het frame bevestigen zodat ze sneller hun voeten in de schoenen kunnen krijgen. Ook is dan een wat zwaarder verzet verstandig om snel te versnellen en niet te hoeven schakelen. Zorg ervoor dat je in het begin van het fietsonderdeel twee grote slokken uit je bidon drinkt.

Als je jouw individuele trainingszones weet (bijvoorbeeld van de WattCycling trainingen) let er dan op dat je hartslag niet te snel op je drempelhartslag komt. Je hoeft maar 20km te fietsen, maar verdeel je krachten wel goed. Beginnende triatleten doen er verstandig aan om de eerste 10km iets in te houden om een goed ritme te zoeken (hartslagzone D2-laag in D3) om vervolgens het tweede deel de snelheid vast te houden of zelfs door te versnellen. Ervaren triatleten kunnen zichzelf best wat meer uitdagen. Het is een eenvoudig en snel parcours rondom de Bosbaan met een paar bochten en een gevaarlijk bruggetje. Afremmen en optrekken in combinatie met 2 kilometer rechtuit zorgen ervoor dat het fietsonderdeel eerder op een intervaltraining zal lijken dan een standaard tijdrit. De hartslag mag best in D3 of rond je drempel komen. Voor iedereen de tip om de laatste kilometer op een wat lichter verzet te trappen om de benen alvast wat voor te bereiden op het lopen. Neem voordat je wisselt nog een slok uit je bidon. Ervaren triatleten halen hun voeten alvast uit hun schoenen om nog sneller te kunnen wisselen.

Wisselen fietsen – lopen

Deze tweede wissel is over het algemeen de snelste van de twee wissels. Let op dat je op tijd vaart mindert en van je fiets af stapt voordat je het Parc Fermée betreedt. Hang eerst je fiets op de juiste plek terug en doe daarna pas je helm af. Dan snel van schoenen wisselen en het startnummer naar je buik draaien en het looponderdeel kan beginnen.

Sommige triatleten drogen hun voeten af en trekken sokken aan om blaren te voorkomen.

Lopen

Na het zwemmen, fietsen en twee wissels is het looponderdeel het laatste onderdeel van de triathlon. Kies de eerste 500m een korte, lichte pas om je lichaam de tijd te geven om over te schakelen van fietsen naar lopen. Op die manier voorkom je kramp en kom je van je ‘zware’ fietsbenen af. Daarna kan je versnellen naar een tempo dat je 5km kunt volhouden. Uiteraard probeer je de laatste 500m nog te versnellen om vervolgens jouw eerste triathlon van het seizoen te finishen.

Warming-up

We zullen komende zaterdag aanwezig zijn met een Wattbike Warm-Up Area. Deze staat vlak bij de zwemstart. Zet eerst je fiets- en loopspullen in het Parc Fermée en kom daarna naar de Wattbiketent om 10-15 minuten warm te fietsen. Wij zorgen voor pedalen met toeclips zodat je op je loopschoenen of blote voeten kunt fietsen.

Tot slot: focus op je sterkste punt

Zoals je hebt kunnen lezen is er voor elk onderdeel genoeg om op te focussen. Omdat alles aan bod komt in een triathlon is het ook zo’n mooie en uitdagende sport. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zaken als doorzettingsvermogen, omgaan met wedstrijdspanning en parcourskennis die ook zeker zijn van belang zijn om een goede triathlon af te leggen komend weekend.

 

De laatste tip die we je willen geven is: focus op jouw sterkste punt. Bedenk de komende dagen wat je goed kunt en leg daar de nadruk op. Er zullen ongetwijfeld ook dingen wat minder goed gaan, daar kan je dan de volgende keer aan werken.

 

Heel veel succes namens WattCycling Amsterdam Amstel.

Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact met ons op

Kun je je vraag niet vinden in de "FAQ", stel dan je vraag via dit formulier aan ons!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search